Fundatia Noi Citim

Asezamintele Udricani

Tradiţia vechii şcoli româneşti, reluată la Aşezămintele Udricani

Bucureşti, 3 noiembrie 2008

Biserica Sfântul Nicolae Udricani a fost construită la 1734 de către clucerul Udricani şi Maria Doamna, cu acordul domnului Ţării Româneşti, Ioan Grigore Ghica al II-lea şi al Mitropolitului Ştefan. Pe lângă ea au existat Şcoala Românească de la Udricani şi Şcoala de Caligrafie, dar şi chilii pentru săraci şi pentru oameni în vârstă.

Pe la 1877 s-a amenajat un azil pentru văduvele de război, cu banii protopopului Teodor Iconomu, construcţie care există şi astazi si care se afla intr-o stare avansata de degradare. Vechea şcoală românească a parohiei Udricani, la care au învăţat personalităţi ca Boierii Văcăreşti, logofatul Greceanu, Anton Pann sau Petre Ispirescu, Paris Mumuleanu etc. va fi redeschisă, fondatorii urmărind să pună faţă în faţă profesori "buni creştini" şi elevi inteligenţi şi dornici să înveţe carte, provenind din diferite medii sociale.

Instituţia va face parte din Aşezămintele Udricani ce vor include, alături de biserica parohiei: o grădiniţă, o scoala, un azil pentru bătrâni şi un muzeu. Şcoala va fi una confesională, pentru clasele I-XII, iar programa analitică va fi cea prevăzută de Ministerul Educaţiei, Cercetării şi Tineretului, ei având posibilitatea să desfăşoare şi activităţi extraşcolare, precum pictură, muzică, sculptură etc. in atelierele de creatie ce vor fi amanajate in incinta Asezamintelor. Reconstruirea aşezămintelor se va facae în stil brâncovenesc.

Proiectul vizează practic o reluare, după zeci de ani, a activităţii de odinioară de la Udricani. Astfel, „Scoala Românească” din secolul XVIII va deveni şcoala confesională, cu o programă analitică normală, dar în care dascăli cu chemare pedagogica vor pune accent atat pepregatirea riguros stiintifica, cat si pe latura moral- formativa a elevilor, iar „Scoala de Caligrafie” de odinioară se va regăsi în grădiniţa care urmează să fie amenajată. Copiii vor putea lua masa la cantina proiectată la subsolul paraclisului ce urmează să fie construit. Tot aici vor fi amenajate şi atelierele de creţie, unde copiii vor putea rămâne după programul şcolar pentru continuarea pregatirii, a menţionat părintele.

Vor fi lansate, de asemenea, şi programe cu caracter social, având în vedere că pe lângă Biserica „Sfântul Nicolae” - Udricani au existat în secolul al XVIII-lea şi chilii pentru săraci, iar în 1877 s-a amenajat un azil pentru văduvele de război, cu banii protopopului „Teodor Economu”, construcţie care există şi azi.

În proiectul aşezămintelor îşi găseşte loc şi un muzeu de istorie în care vor fi expuse obiectele pastrate la Biserica Udricani, precum si obiectele descoperite în urma săpăturilor arheologice. Este vorba despre: icoane, epitafuri, evanghelii, inele, cruci din piatră, monede, ceramică din Anglia sau din Siria.

Proiectul a inceput prin consolidarea şi restaurarea bisericii monument istoric în 2005, lucrările de restaurare urmand a fi finalizate până la sfarsitul acestui an. In vederea sustineri asezamintelor, va fi infiintata asociaţia „Prietenii Aşezămintelor Udricani”, ai cărei membri să sprijine prin donaţii si diferite contributii refacerea aşezămitelor.

Proiectul Aşezămintelor a fost întocmit sub îndrumarea vicepreşedintelui Comisiei Naţionale a Monumentelor Istorice arhitecta Constanţa Carp, fiind realizat de arhitectul Victor Modoran, cel care a lucrat şi la Mănăstirea Sâmbăta de Sus. Lansarea proiectului „Asezamintele Udricani” va avea loc in data de luni, 10 noiembrie 2008, ora 11.00, la Parohia Udricani, str. Iuliu Barasch, nr. 11, sector 3.

Printre membrii Asociaţiei „Prietenii Aşezămintelor Udricani” se numara academicianul Răzvan Theodorescu, secretarul general al Ministerului Culturii si Cultelor dr. Virgil Nitulescu, arh. dr. Constanta Carp, arheologul Gheorghe Manucu-Adameşteanu, omul de afaceri Monica Tatoiu, primarul sectorului 3 Liviu Negoita, soprana Felicia Filip, actorul Dan Puric.

eventpic


caravana_lecturii

Carti pentru vacanta dumneavoastra

Pentru al doilea an consecutiv, Fundatia “NOI CITIM” si Cosmetics Oriflame Romania organizeaza "Caravana lecturii”.

Este un proiect derulat in 32 de orase din tara cu ajutorul voluntarilor prin care fundaţia pune la dispoziţia consumatorului de literatură, iubitorilor de carte si citit, cărţi la un preţ accesibil. Au fost încheiate contracte cu noua edituri de la care se achiziţionează carte al carui pret nu implica costuri de transport sau alte taxe de distribuţie – toate acestea inseamna un minus de 30-40% fata de pretul de librarie.

Editurile partenere implicate in acest proiect sunt Curtea Veche, RAO, Niculescu, Trei, Nemira, Tritonic, Humanitas, Lider si Paidea.
Titlurile pe care le propunem sunt titluri noi, proaspat iesite de sub tipar, dar si alte titluri deja cunoscute care sa incite si sa satisfaca gustul pentru lectura.

O carte nu este frumoasă doar pentru ideile exprimate ci mai ales pentru posibilitatea pe care o generează de comunicare între oameni. Cartea îndeamnă la introspecţie dar creează şi legături exterioare unind personalităţi şi individualităţi distincte.

Va asteptam asadar pe parcursul lunilor Iulie, August si Septembrie sa vizitati si sa va alegeti cartile pe care sa le cititi in vacanta, si nu numai, de la standul cu expozitie de carte organizat in orasele: Alba Iulia , Alexandria , Arad , Bacau , Baia Mare , Bistrita , Braila , Bran , Brasov , Buzau , Calarasi , Cluj , Constanta , Craiova , Focsani , Galati , Iasi , Lugoj , Oradea , Piatra Neamt , Pitesti , Ploiesti , Ramnicu Sarat , Roman , Satu Mare , Sibiu , Sinaia , Suceava , Targoviste , Targu Jiu , Timisoara , Tulcea.

Ploiesti:

eventpic

Cele 5 dimensiuni ale succesului personal - Update

Stimati participanti, va informam ca prima etapa a proiectului nostru s-a incheiat.

Din totalul eseurilor primite au fost selectate patru eseuri:

Teodora Dorisandra Dumbrava
Cosmin Stefan Pop
Maria Diana Bucuroiu
Razvan Capatina

Prin urmare, ei vor putea merge in etapa urmatoare a proiectului nostru. Le dorim succes in continuare!


Garana Jazz 2008 | Impresii

eventpic

Garana - file dintr-o poveste
Garana - vazuta de Diana
Garana - in inima naturii (Cosmin Pop)