Asezamintele Udricani
Tradiţia vechii şcoli româneşti, reluată la Aşezămintele Udricani
BucureÅŸti, 3 noiembrie 2008
Biserica Sfântul Nicolae Udricani a fost construită la 1734 de către clucerul Udricani şi Maria Doamna, cu acordul domnului Ţării Româneşti, Ioan Grigore Ghica al II-lea şi al Mitropolitului Ştefan. Pe lângă ea au existat Şcoala Românească de la Udricani şi Şcoala de Caligrafie, dar şi chilii pentru săraci şi pentru oameni în vârstă.
Pe la 1877 s-a amenajat un azil pentru văduvele de război, cu banii protopopului Teodor Iconomu, construcţie care există şi astazi si care se afla intr-o stare avansata de degradare. Vechea şcoală românească a parohiei Udricani, la care au învăţat personalităţi ca Boierii Văcăreşti, logofatul Greceanu, Anton Pann sau Petre Ispirescu, Paris Mumuleanu etc. va fi redeschisă, fondatorii urmărind să pună faţă în faţă profesori "buni creştini" şi elevi inteligenţi şi dornici să înveţe carte, provenind din diferite medii sociale.
Instituţia va face parte din Aşezămintele Udricani ce vor include, alături de biserica parohiei: o grădiniţă, o scoala, un azil pentru bătrâni şi un muzeu. Şcoala va fi una confesională, pentru clasele I-XII, iar programa analitică va fi cea prevăzută de Ministerul Educaţiei, Cercetării şi Tineretului, ei având posibilitatea să desfăşoare şi activităţi extraşcolare, precum pictură, muzică, sculptură etc. in atelierele de creatie ce vor fi amanajate in incinta Asezamintelor. Reconstruirea aşezămintelor se va facae în stil brâncovenesc.
Proiectul vizează practic o reluare, după zeci de ani, a activităţii de odinioară de la Udricani. Astfel, „Scoala Românească†din secolul XVIII va deveni şcoala confesională, cu o programă analitică normală, dar în care dascăli cu chemare pedagogica vor pune accent atat pepregatirea riguros stiintifica, cat si pe latura moral- formativa a elevilor, iar „Scoala de Caligrafie†de odinioară se va regăsi în grădiniţa care urmează să fie amenajată. Copiii vor putea lua masa la cantina proiectată la subsolul paraclisului ce urmează să fie construit. Tot aici vor fi amenajate şi atelierele de creţie, unde copiii vor putea rămâne după programul şcolar pentru continuarea pregatirii, a menţionat părintele.
Vor fi lansate, de asemenea, ÅŸi programe cu caracter social, având în vedere că pe lângă Biserica „Sfântul Nicolae†- Udricani au existat în secolul al XVIII-lea ÅŸi chilii pentru săraci, iar în 1877 s-a amenajat un azil pentru văduvele de război, cu banii protopopului „Teodor Economuâ€, construcÅ£ie care există ÅŸi azi.
În proiectul aşezămintelor îşi găseşte loc şi un muzeu de istorie în care vor fi expuse obiectele pastrate la Biserica Udricani, precum si obiectele descoperite în urma săpăturilor arheologice. Este vorba despre: icoane, epitafuri, evanghelii, inele, cruci din piatră, monede, ceramică din Anglia sau din Siria.
Proiectul a inceput prin consolidarea ÅŸi restaurarea bisericii monument istoric în 2005, lucrările de restaurare urmand a fi finalizate până la sfarsitul acestui an. In vederea sustineri asezamintelor, va fi infiintata asociaÅ£ia „Prietenii AÅŸezămintelor Udricaniâ€, ai cărei membri să sprijine prin donaÅ£ii si diferite contributii refacerea aÅŸezămitelor.
Proiectul Aşezămintelor a fost întocmit sub îndrumarea vicepreşedintelui Comisiei Naţionale a Monumentelor Istorice arhitecta Constanţa Carp, fiind realizat de arhitectul Victor Modoran, cel care a lucrat şi la Mănăstirea Sâmbăta de Sus. Lansarea proiectului „Asezamintele Udricani†va avea loc in data de luni, 10 noiembrie 2008, ora 11.00, la Parohia Udricani, str. Iuliu Barasch, nr. 11, sector 3.
Printre membrii Asociaţiei „Prietenii Aşezămintelor Udricani†se numara academicianul Răzvan Theodorescu, secretarul general al Ministerului Culturii si Cultelor dr. Virgil Nitulescu, arh. dr. Constanta Carp, arheologul Gheorghe Manucu-Adameşteanu, omul de afaceri Monica Tatoiu, primarul sectorului 3 Liviu Negoita, soprana Felicia Filip, actorul Dan Puric.
Adauga un comentariu
* = camp obligatoriu