Fundatia Noi Citim

Seara de lectura 121

121.ro

121.ro te invita sa descoperi placerea lecturii cu titluri noi si incitante!

In luna noiembrie 121.ro si Editura Leda iti propun o carte de excpetie: FEMEIA-ORACOL de Margaret Atwood (din colectia Maestrii Leda, traducere de Gabriela Nedelea).

Va asteptam la Seara de lectura 121 marti, 17 noiembrie, ora 18:30 la libraria Carturesti de la Muzeul Taranului Roman (Soseaua Kiseleff 3, Sector 1, Bucuresti).

Inscrie-te acum!

Scriitoarea canadiana MARGARET ATWOOD detine un palmares greu de egalat, numeroasele premii obtinute insemnand recunoasterea si aprecierea absoluta a valorii operei sale (Booker Prize, The Governor General's Award, Giller Prize, Premio Litterario Internazionale Mondello, Toronto Book Award, Sunday Times Award for Literary Excellence, Premio Príncipe Asturias de las Letras).

Femeia Oracol

In Femeia-oracol, roman eminamente postmodern, absurdul se impleteste cu plauzibilul, iar iluziile, mistificarile si nascocirile se intalnesc la tot pasul. Eroina cartii, Joan Foster, isi traieste complet confuza multiplele identitati, trecand de la fata obeza la femeia supla, de la parul rosu la cel castaniu, de la Londra la Toronto, de la relatia cu un conte polonez la un sot rigid. Iar in final, dupa ce-si regizeaza propria moarte, decide sa se refugieze intr-un orasel italian pentru a-si face bilantul vietii.

In subtilitatea si inteligenta stilului, in manuirea personajului principal si a destinului acestuia, in 'jocul' si interferarea planurilor din lumea asa-zis reala din roman si cea fictionala din cartile scrise de Joan - recunoastem calitatile care au facut-o celebra pe Margaret Atwood, una dintre cele mai puternice voci ale prozei actuale.

Parteneri: Libraria Carturesti, Editura Leda, Elevate, Fundatia Noi Citim

“De amorul artei”, un melanj unic de fotografie, teatru, film si fashion

2 noiembrie Bucuresti

Excessive Art Management, firma de impresariat artistic si organizare de evenimente, va pune in scena un spectacol unic ce va avea loc la The Ark, pe 18 noiembrie. Evenimentul este compus din 4 momente artistice distincte, imbinate intr-o maniera spectaculoasa – o expozitie de fotografie supradimensionala, 3 piese scurte de teatru, proiectie a 2 scurt metraje si o prezentare de moda.

Protagonistii sunt tineri artisti, absolventi de teatru, film si design:

- Adrian Bulboaca-fotograf si director de imagine, cauta in permanent sa reinventeze compozitia plecand de la numeroase incercari de a transpune Noul Val Francez;

- Daniel Haralambie, proaspat laureat al Premiului pentru Cel mai bun actor la Gala Absolventilor UNATC 2008, studiaza dupa metoda Actor’s Studio cautandu personajele si povestile lor in viata de zi cu zi;

- Sabrina Iaschievici le-a facut pe toate: a pendulat intre Cehov, Eugen Ionescu si Goethe, a incercat teatrul dans si a debutat in lung metrajul “Buna, ce faci” in regia lui Alexandru Maftei;

- Ionut Visan, castigator a numeroase premii nationale si internationale dintre care cel mai recent Premiul pentru Cel mai bun actor la Festivalul International de Teatru Kosovo 2008. Rolurile pe care le interperateaza sunt dintre cele mai complexe iar fiecare rol este o provocare pentru el insusi;

- Nicolae Tanase, singurul absolvent din generatia sa care crede in cinematograful american, in reteta de succes si mai ales in Quentin Tarantino.

- Claudia Castrase, designer vestimentar, numita “revelatia anului 2007”, cand si-a facut debutul cu prima sa colectie, “Smart-Eyesight”.

Despre conditia artistului necunoscut ne va vorbi chiar actorul Silviu Biris, moderatorul spectacolului.

Parteneri: Fundatia Noi Citim, Fundatia A Treia Cafea
Parteneri media: B24FUN, apropo.ro, 121.ro, prwave.ro, cenusadetrandafir.ro, ecultural.ro, certitudinea.ro, toateblogurile.ro.

Excessive Art Management
Excessive Art Management este firma de impresariat artistic pentru tineri actori, fotografi, muzicieni si graficieni si de organizare de evenimente – festivaluri artistice si culturale, expozitii de fotografie si pictura, concerte si prezentari de moda. Infiintata in vara lui 2009, echipa Excessive Art Management reuneste regizori, producatori, actori debutanti si oameni de marketing, creand si promovand concepte unice de spectacole si evenimente.

Festivalul International de Literatura, editia a II-a

Re-writing the Map of Europe

www.filb.ro

Saptamina viitoare incepe cea de-a doua editie a Festivalului International de Literatura de la Bucuresti (FILB). Toti cei interesati de literatura au ocazia sa participe, intre 28 si 30 octombrie, incepind cu ora 18.00, la Clubul Taranului Roman din capitala, la lecturi publice si dezbateri cu scriitori importanti din Portugalia, Rusia, Germania, Irlanda, Bulgaria si Albania, dar si cu scriitori de marca din literatura romana, precum Gabriela Adamesteanu, Radu Aldulescu, Vasile Ernu, Filip Florian, Florin Iaru, Matei Florian, Razvan Petrescu, Radu Pavel Gheo sau Cecilia Stefanescu.

„Am cautat o titulatura acestei de-a doua editii a Festivalului, lucru care s-a dovedit imposibil de realizat pina in clipa in care Gabriela Adamesteanu avea sa ne dezvaluie cum se va intitula viitoarea sa carte: Provizorat. In acel moment ne-am dat seama ca nici nu se putea ceva mai potrivit incercarii noastre de a crea un eveniment international dedicat literaturii, care sa poarte amprenta orasului Bucuresti. Provizoratul inseamna criza, agonie, dar si nastere, interregn: cam asa sintem si noi, se pare ca reusim editia a doua, si ne gindim deja la a treia. Am vrut un eveniment unitar, dar se pare ca ne reuseste o schema bazata pe opozitii. Am inceput sa-l construim gindindu-ne doar la scriitorii tineri si foarte tineri, insa maturii s-au dovedit de multe ori mai jucausi si mai cooperanti. Si poate ca aceasta stare de provizorat este cea mai creativa si mai efervescenta faza din viata unui festival de literatura.” (Bogdan-Alexandru Stanescu, unul dintre cei trei organizatori ai FILB – alaturi de Oana Boca si Vasile Ernu).

Formatul in care se vor desfasura cele trei seri de festival a suferit modificari fata de anul trecut. Astfel, fiecare dintre autorii participanti va lectura dintr-o carte recenta sau in curs de aparitie si va participa la un Open Talk moderat de reprezentantii a trei reviste culturale: Dilemateca, Observator cultural si Suplimentul de cultura. Teatrul, filmul si muzica incheie zilele cu reprezentatii oferite special publicului FILB.

Re-write

Prima zi a Festivalului prilejuieste publicului intilnirea cu Jose Luis Peixoto, cel mai important scriitor portughez din „noul val”, considerat „noul Saramago”, care va citi din romanul sau de debut, Nici o privire, recent tradus in limba romana in cadrul colectiei „Biblioteca Polirom”, si cu Zahar Prilepin, unul dintre cei mai cunoscuti si apreciati prozatori rusi ai momentului, care va citi un fragment din cea mai controversata carte a lui, romanul Sankya. Celor doi scriitori straini li se vor alatura Radu Aldulescu (cu lectura din romanul Ana Maria si ingerii, in curs de aparitie la Editura Cartea Romaneasca), Vasile Ernu (lectura din volumul Ultimii eretici ai Imperiului, recent aparut la Polirom) si Florin Iaru (lectura in premiera din volumul de povestiri Bucuresti – celalalt trotuar, in curs de aparitie la Editura Polirom). Tema dezbaterii din prima seara a Festivalului, moderata de reprezentanti ai Suplimentului de cultura, este New Ways for the Old Literature: cit de mult cintareste traditia in romanele scriitorilor invitati, cit de mult este experimentalism? La finele primei seri, publicul va avea ocazia sa vizioneze piesa de teatru Te iubesc! Te iubesc?, in regia lui Chris Simion.

Cea de-a doua zi a festivalului este dedicata unei dezbateri privind destinul prozei scurte: The Short-Story: A Way to the Novel, or a Way Itself? – ce ne facem cu proza scurta: o consideram in continuare laboratorul romanului, sau incepem s-o respectam la adevarata valoare? –, moderata de reprezentanti ai revistei Dilemateca.

Invitatii din strainatate sint Alek Popov, prozator si dramaturg bulgar, scriitorul care n-a ratat nici unul dintre premiile literare din tara sa, si care va citi un fragment din controversatul Mission: London, un roman care reflecta in mod sarcastic experienta autorului ca atasat cultural al Ambasadei Bulgariei la Londra, declarat „cea mai amuzanta carte din literatura bulgara contemporana”, si Philip O Ceallaigh, „irlandezul din Titan”, care va citi in premiera un fragment din Si dulce e lumina, cel de-al doilea volum de povestiri al sau, recent aparut in limba engleza la prestigioasa editura Penguin, iar, de citeva zile, tradus si in limba romana, in cadrul colectiei „Biblioteca Polirom”.

Scriitorii romani invitati in cea de-a doua seara a FILB sint Matei Florian (cu lectura in premiera din romanul Si Hams Si Regretel, in curs de aparitie la Editura Polirom), Razvan Petrescu (lectura din volumul Foxtrot XX, Cartea Romaneasca, 2008) si Radu Pavel Gheo (lectura din volumul Numele mierlei, Polirom, 2008). Seara se va incheia cu proiectia filmului Constantin si Elena, in regia lui Andrei Dascalescu.

Ultima zi a Festivalului propune o dezbatere Istorie vs. Imaginatie – romanul secolului XXI, trecut prin oglinzile postmodernismului, se mai poate intoarce la formele pure de secol XIX, rezista romanul istoric, nepervertit de ludicul postmodern? Momentul va fi moderat de reprezentanti ai revistei Observator cultural. Alaturi de Dieter Schlesak, unul dintre cei mai reputati poeti si prozatori germani ai momentului, nascut la Sighisoara, care va citi din Capesius, farmacistul de la Auschvitz („Biblioteca Polirom”, 2008) si Ardian-Christian Kuciuk, scriitor de expresie albaneza si romana, eseist, traducator, care va citi un fragment din cel mai recent roman al sau, Empatycon, participantii ii vor putea intilni in cea de-a treia seara a FILB pe Gabriela Adamesteanu (lectura in premiera din romanul Provizorat, in curs de aparitie la Editura Polirom), Filip Florian (lectura din romanul Zilele Regelui, Polirom, 2009) si Cecilia Stefanescu (lectura din romanul Intrarea Soarelui, Polirom, 2009). Festivalul se va incheia cu un concert al trupei The Amsterdams. Moderatorul celor trei seri ale Festivalului este George Onofrei, redactor-sef al saptaminalului Suplimentul de cultura.

Reactii la prima editie a FILB: • „Cind ma apuca intristarea, depresia, ba chiar disperarea fiindca aud ca literatura se duce de ripa, ca lumea nu mai are nevoie de noi, ca nimeni nu mai da doi bani pe scriitori, e destul sa ma gindesc la seara de festival de la metere si-mi trece.” (Adriana Babeti) • „Am urmarit cu uimire si apoi cu placere nasterea acestui festival care mi s-a parut dezinhibat si vesel, si asta nu doar datorita terasei de la MTR. Asta e bine, as zice, si initiativa trebuie sa se repete, putina normalitate nu strica.” (Ioana Gruenwald, Centrul de Carte Germana, Birou al Tirgului de Carte de la Frankfurt) • „Prima editie a fost o surpriza foarte placuta pentru toata lumea. Anul asta trebuie sa fie ca o pastila anticriza, iar la anul mergeti la gradinita! Deci o sa fie minunat!” (Adriana Marina, Simona Kessler International Copyright Agency) • „Dupa prima editie a Festivalului International de Literatura de la Bucuresti, se poate vorbi deja de succesul unei initiative culturale private. Scriitori romani si straini buni si foarte buni, discutii vii, deschideri si comunicari Est-Vest, impact public real.” (Daniel Cristea-Enache) • „La prima editie m-am intrebat daca exista si inainte ceva comparabil si nu stiam eu. Ar fi fost pacat, as fi ratat o ocazie excelenta sa vad scriitori care ma intereseaza cu adevarat, sa-i aud si sa-mi petrec un timp, in deplin confort, in mijlocul literaturii vii. Acum, la a doua editie, ma bazez pe asta. Sper sa se poata fuma!” (Luciat) • „ In fiecare seara sala a fost plina si discutiile au fost animate. Sper doar ca la editiile urmatoare sa-i aud citind si pe autorii romani. Nu o spun pentru ca eu am fost acolo, ci pentru ca acolo au fost niste scriitori romani pe care chiar imi face si mi-ar face placere sa ii ascult.” (Elena Vladareanu) • „Intilnirile de la Muzeul Taranului Roman m-au facut sa cred ca exista totusi viata si in cultura. Faptul ca vin tipi din Europa ne poate face sa ne uitam pentru o clipa obsesiile carpatine – ceea ce nu e rau deloc.” (Costi Rogozanu)

Parteneri: Ambasada Irlandei, Ambasada Portugaliei, Centrul de Carte Germana – Biroul de la Bucuresti al Tirgului de Carte de la Frankfurt, Centrul National al Cartii, Clubul Taranului, Editura Cartea Romaneasca, Editura Polirom, Institutul Cultural Roman, Librariile Humanitas, Ministerul Culturii si Cultelor, Simona Kessler International Copyright Agency, Traduki, Uniunea Scriitorilor din Romania, Compania de Teatru Daya, Fundatia „Noi citim” Parteneri media: Europa FM, Dilemateca, Observator cultural, Suplimentul de cultura, Time Out Bucuresti, Orizont, Contrafort, Adevarul literar si artistic, LiterNet, HotNews, Metropotam, Web PR

<< Prima < Inapoi [1 / 7] Urmatoarea > Ultima >>